Prajitura asta nu numai ca este foarte buna,dar se face relativ repede,avand in vedere faptul ca foile se cumpara din comert.
Daca o impartiti cu prietenii,scapati de vina de a fi mancat atatea calorii ,iar musafirii vor fi cu siguranta impresionati.
Pare complicat de facut,dar pe cuvant de pionier ca nu-i asa.
Sunt doar cateva mici secrete,pentru reusita unei baclavale,pe care am sa vi le dezvalui si voua.
Asadar ce avem de facut ?
De cumparat un pachet de foi de placinta,sau foi filo,daca aveti un magazin turcesc sau grecesc in vecinatate.
Atentie ! Foi de placinta nu Aluat de foietaj.
Ambalajele seamana si am cateva prietene care au luat plasa. :)
Avem nevoie de :
foi de placinta, sau foi filo ,un pachet (12-15 bucati)
400 g nuca tocata marunt,nu macinata
1 lingura praf de scortisoara + 2-3 cuisoare macinate
200 g unt topit sau ulei
Pentru sirop :
400 ml apa
400 g zahar
2 rulouri de scortisoara
2 cuisoare
vanile,rom
zeama de la 1/2 lamaie
3-4 linguri miere
Nuca poate fi inlocuita cu fistic,sau alune.Restul ingredientelor si aromelor pot fi si ele variabile.
Depinde daca reteta este turceasca, greceasca, arabeasca,.....
Cu ce incepem ?
Aluatul se decongeleaza.
Foile trebuie sa ajunga la temperatura camerei.
Facem siropul.
Punem la fiert apa,zaharul,mierea,zeama de lamaie,aromele ...
Lasam sa fiarba 10 minute.
Scoatem rulourile de scortisoara si cuisoarele din sirop.
Siropul se va turna rece peste baclavaua calda !
Tocam nuca cu un cutit,sau o punem intr-o punga rezistenta si o pisam cu facaletul.
Topim untul intr-o craticioara si pregatim o pensula .
Foile se decupeaza pe marimea tavii.
Eu am facut baclavaua in tava mare.Se lucreaza repede,pentru ca foile
se usca repede.Eventual le tineti acoperite cu un prosop ud si stors bine,pana terminati capodopera. :)
Se impart pe grupe de 3 bucati.
Asezam o foaie in tava,o pensulam cu unt,apoi alta foaie,iar unt , a treia si iar unt.
Dupa fiecare grup de 3 foi,punem nuca .
Si continuam,terminand cu ultimele trei foi.
E important sa nu va zgarciti cu untul si sa nu uitati sa-l intindeti bine bine,pana la margini.
Cand foile s-au terminat,punem tava la rece pentru o ora.
Apoi se scoate si cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit,se taie prajitura in mici patrate,sau triunghiuri.
Ca sa iasa frumos,ajutati-va de o rigla.
Punem baclavaua in cuptorul incalzit la 180 de grade,pentru 25-30 de minute sau pana cand se bronzeaza frumos.
Scoatem prajitura din cuptor si turnam peste ea siropul rece.
Baclavaua se lasa cel putin 24 de ore ,pantru ca siropul sa imbibe foile.Cu cat sta mai mult,cu atat e mai buna.
Se poate congela si decongela fara probleme,intr-un ambalaj ermetic.
Poftiti.Serviti !